Płynne złoto z Maroka.

Olej arganowy to jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Posiada bogate właściwości kosmetyczne, odżywcze, regenerujące i odmładzające. Jest prawdziwym koncentratem natury słońca i energii. Pozyskuje się go z nasion owoców drzewa arganowego, które występuje i owocuje tylko w jednym miejscu na świecie- południowo- zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku. Osiąga wysokość do 10 metrów, żyje średnio 200 lat, ale na pierwsze owoce trzeba czekać ok. 50 lat (!)

Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba ok. 30 kg owoców i 8 godzin pracy. Zgodnie z tradycją, tłoczeniem oleju zajmują się kobiety i do tej pory jest to metoda ręczna.

Olej arganowy w 80% składa się z jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok. 35% kwasu linolowego, posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek, ma cenne właściwości, które znajdują zastosowanie w takich dziedzinach jak:
KOSMETOLOGIA. Olej arganowy kosmetyczny, zwany eliksirem młodości zawiera dużą ilość tokoferoli czyli wit. E. Jest hitem wśród kosmetyków przeciwstarzeniowych. Dzięki naturalnym antyoksydantom chroni organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia włosy i paznokcie, ma właściwości silnie nawilżające, ujędrnia i napina skórę, chroni skórę przed działaniem szkodliwych dla cery czynników zewnętrznych, ma również duże zdolności regenerujące. Nawilża suche i zniszczone włosy oraz skórę głowy.
DERMATOLOGIA. Pomaga w problemach skórnych oraz działaniach terapeutycznych. Skuteczny w walce z trądzikiem, łuszczycą, egzemą. Przyspiesza gojenie ran, pęknięć skóry, rozstępów, blizn, poparzeń ( w tym słonecznych), pomaga w leczeniu reumatyzmu. Doskonały do masażu relaksacyjnego.
PROFILAKTYKA ZDROWIA:
• obniża poziom cholesterolu i cukry we krwi,
• zapobiega miażdżycy i zawałom serca,
• poprawia krążenie,
• działa przeciwzapalnie, podnosi odporność na zakażenia,
• pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania,
• łagodzi bóle stawów,
• chroni komórki przed utleniaczami,
• dostarcza komórkom składników odżywczych,
• jest używany w zapobieganiu chorobie Alzhemiera i Parkinsona oraz w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
GASTRONOMIA. Olej arganowy posiada posmak prażonych orzeszków oraz subtelny aromat. Dzięki walorom smakowym nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw z ryb i mięs nadając im wyjątkowy smak.

Olej arganowy spożywczy ma kolor ciemnego brązu i charakteryzuje się przyjemnym zapachem orzeszków. Olej arganowy kosmetyczny jest bezzapachowy, o jaśniejszym kolorze.

Polecam kosmetyki do twarzy i ciała na bazie oleju arganowego.

Zachęcam do kontaktu: centrum.oshin@gmail.com

Idź do góry