Olej z czarnuszki (Nigella Sativa) wywodzi się z Azji Mniejszej. Znana jest jako czarny kminek egipski („złoto faraonów”), czarnuszka ogrodowa, czarnucha, kąkolnica, panna w zieleni. Ze względu na swoje bogate właściwości do dzisiaj jest bardzo znanym i cennym olejem. W świecie arabskim do dziś czarnuszka uważana jest za panaceum. Można tam często spotkać się ze stwierdzeniem: „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”.

Olej z czarnuszki ma następujące właściwości:
• przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu, walczy z rozdwajającymi się końcówkami,
• eliminuje łupież i grzybicę brodawki,
• leczy trądzik i oczyszcza cerę, pomaga złagodzić stany zapalne skóry, opryszczkę, pomaga leczyć rany (sprzyja ich szybkiemu gojeniu się),
• odżywia i zmiękcza skórę, chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych,
• leczy łuszczycę, atopowe zapalenie skóry,
• chroni przed poparzeniami słonecznymi,
• łagodzi bóle oczu.

Olej z czarnuszki poprawia kondycję skóry, przede wszystkim suchej i dojrzałej, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, opóźnia proces powstawania zmarszczek. Zmiękcza i wygładza skórę, nawilża i wzmacnia przesuszone i zniszczone włosy oraz łagodzi podrażnienia, również te wywołane nadmierną ekspozycją na słońce. Wspaniały do masażu – rozluźnia spięte mięśnie i działa przeciwbólowo.
Olej z czarnuszki zawiera głównie olejek lotny oraz znaczne ilości witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których przeważa kwas linolowy i oleinowy.
Stosować wedle zapotrzebowania , przeznaczone do codziennego użytku lub w przypadku doraźnych problemów skórnych.

W sprzedaży: Butelka szklana 60 ml

Idź do góry